vanKlee

Dit doen we

Onderzoek en analyse

Het begint met inzicht

Inzicht in je energieverbruik. Omdat je milieuambities hebt. Geld wilt besparen. Of omdat de overheid het wil. Want als je bedrijf meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit en/of meer dan 25.000 m3 gas verbruikt, ben je verplicht om een bedrijfsenergieplan op te stellen. Van Klee helpt je. Met de energiescan, maatwerkonderzoek of een audit.

Unieke energiescan
Onze unieke energiescan is de röntgenfoto van je onderneming. Je vult een vragenlijst in, daarna volgt een bedrijfsbezoek. We verrichten metingen en halen alle informatie op die nodig is voor een analyse en rapportage. Met behulp van uitgekiende analysesoftware stellen we een standaardrapport op. Daarin vind je:

 • Je energieverbruik, afgezet tegen het landelijk gemiddelde in de branche, op basis van actuele benchmarkdata.
 • Een beoordeling van je bedrijfsgebouw(en) op verlichting, verwarming, koeling, machinepark en elektrische installaties.
 • Verbetervoorstellen, inclusief benodigde investering, verwachte opbrengst en terugverdientijd. We kunnen duurzame oplossingen ook installeren. Als er subsidies  zijn waarvan je gebruik kunt maken, dan nemen we die mee in de uitwerking.
 • We melden het verslag bij het e-loket van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Jij hebt er dus geen omkijken naar.

 

Maatwerkonderzoek
Gebruikt je organisatie meer dan 200.000 kWh stroom of 75.000 m3 gas? Dan doen we graag een maatwerkonderzoek bij je. Wettelijk gezien heb je namelijk niet genoeg aan een standaardrapport; als grootverbruiker moet je 90 procent van je energiegebruik kunnen toewijzen aan verbruikers (apparaten). Met ons maatwerkrapport weet je waar je energie naartoe gaat. In dit rapport staan alle punten die ook in het standaardrapport staan, maar dan uitgebreider en gedetailleerder.

EED-audit
Heb je een grote organisatie: meer dan 250 fte, een jaaromzet hoger dan 50 miljoen euro of een balanstotaal groter dan 43 miljoen euro? Dan ben je volgens de Europese Energie Efficiency Directive (EED) verplicht om iedere 4 jaar een energie-audit uit te voeren. Van Klee is gecertificeerd om dat te doen. De energie-audit maakt je bewust van je energieverbruik en leert waar je kunt besparen.

 • We brengen alle bestaande energiestromen in kaart. Per energiestroom laten we zien wat de belangrijkste factoren zijn die het energieverbruik bepalen.
 • We geven inzicht in de besparingsmogelijkheden en adviseren wat je de komende 4 jaar kunt doen om te besparen. Inclusief benodigde investering, verwachte opbrengst en terugverdientijd. We kunnen duurzame oplossingen ook installeren. Als er subsidies zijn waarvan je gebruik kunt maken, dan nemen we die mee in de uitwerking.
 • We melden het verslag bij het e-loket van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Heb je vestigingen in Duitsland of België, dan doen we daar ook volgens de geldende regels. Jij hebt er dus geen omkijken naar.

Meer weten over energiescan, maatwerkonderzoek of audit? Vraag naar de mogelijkheden.

Installatie duurzame oplossingen

Advies, begeleiding en uitvoering

Als technisch specialist in energiebesparing realiseren we graag duurzame oplossingen. Maar energiebesparing is alleen goed voor je portemonnee en het milieu. Wij willen met onze duurzame oplossing ook bijdragen aan een gezond gebouw, aan een goed binnenklimaat. Een gezonde en fijne werkomgeving is goed voor het werkplezier en de productiviteit van je medewerkers. Bij Van Klee gaan energie-efficiëntie en een comfortabel en gezond werkklimaat dan ook hand in hand.

Bouwfysische aspecten en installaties
In onze visie heeft een goed binnenklimaat meer te maken met goede gebouweigenschappen (bouwfysica) dan met een fancy installatie. Bij ons onderzoek beginnen we dan ook met de bouwfysische aspecten: hoe is het gesteld met de lichtkwaliteit, de warmte, lucht, vochtigheid, geluid? Uiteraard beoordelen we ook de (HVAC-)installaties. Wij maken meetplannen en plaatsen op strategische plaatsen slimme tussenmeters. Zo krijg je een gedetailleerd beeld van de energiestromen in je bedrijf.

Gedetailleerd rapport
Op basis van de metingen kunnen we een uiterst nauwkeurige analyse en rapportage maken. Van elektriciteit- en gasverbruik, van water- en warmte(net)verbruik. Dit alles resulteert in verbetervoorstellen met duurzame oplossingen. Uiteraard kunnen we die ook voor je regelen. 

Wil je meer weten over duurzame oplossingen voor je bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Materiaalstromen zijn meestal prima geregeld. Je bestelt niet te veel, want je wilt niet te veel betalen. Het probleem van energie is dat je het niet hoeft te bestellen. Als je meer energie nodig hebt, dan is die er gewoon. Niemand die er naar omkijkt.

Thermodynamische gebouwsimulatie

Welke consequenties hebben keuzes op de lange termijn?

Stel: je hebt plannen voor een nieuwbouwproject. Of wilt een bestaand gebouw (fabriek, kantoor of monument) renoveren of complete straat of woonwijk renoveren. Dan wil je graag weten of een dure investering het geld waard is.

Unieke simulatie
Van Klee kan dit voor je doorrekenen met een innovatief simulatieprogramma dat ontwikkeld is door RWTH Aachen University. Het programma rekent met alle mogelijke data: weerdata, eigenschappen  van bouwmaterialen, van installaties, noem maar op. Door ver in de levenscyclus van een gebouw in te zoemen, kunnen we een optimaal energiedesign maken. Optimaal voor je portemonnee, maar ook optimaal voor medewerkers of bewoners: zij krijgen een aangenaam binnenklimaat.

Het werkt. Gegarandeerd.
Extra uniek: wij garanderen dat het daadwerkelijke gebouw ook echt die energieprestaties levert die het simulatieprogramma aangeeft. Dat doen we doordat we nauw betrokken zijn bij de (ver)bouwbegeleiding. We controleren op kwaliteit en de juiste materialen/toepassingen. Zo kunnen we de in de engineeringfase afgesproken kwaliteit borgen en garanderen.  

Wat dan kan opleveren, zie je in dit filmpje van een van onze Duitse partners.

Besparen op installaties
Met een gebouwsimulatie is alleen al flink te besparen op installaties, zo blijkt in de praktijk. Op basis van onder meer statische tekeningen, inhoudsmaten en isolatiewaarden kun je niet nauwkeurig berekenen hoe groot de capaciteit moet zijn van je werktuigkundige installaties. Daarom worden ze voor de zekerheid meestal te groot (en dus te duur) aangeschaft. Met ons simulatieprogramma kunnen wij capaciteiten wél nauwkeurig berekenen. Dat zorgt gemiddeld voor 20 procent minder investeringskosten.

Nieuwsgierig naar ons innovatieve simulatieprogramma? Neem contact met ons op.

Technisch beheer

Laat al je technische installaties samenwerken

Hoe is het gesteld met het binnenklimaat van je gebouw en de kosten daarvoor? Goed? Dan verdien je een dikke pluim. Vaak zijn er verbeteringen mogelijk. Het gevolg is hoge kosten of zelfs een onprettig werkklimaat.

Oplossing: gebouwbeheersysteem
Een gebouwbeheersysteem (GBS) is een goede oplossing. Met een dergelijk systeem kun je installaties als luchtbehandeling, verwarming, koeling en verlichting centraal aansturen, bedienen en laten samenwerken. Op die manier kun je het binnenklimaat optimaliseren en worden storingen in installaties beter zichtbaar en daardoor beheersbaar. Dit kan leiden tot een hogere arbeidsproductiviteit, een lager ziekteverzuim en minder installatiekosten.  Ook bij een GBS kijken we eerst naar de bouwfysica voordat we zoeken naar technische oplossingen.

Gerichte monitoring en sturing
Van Klee regelt het gebouwbeheersysteem graag voor je. We regelen een aangenaam werkklimaat op het moment dat het pand volop in gebruik is en zorgen voor lage energielasten op momenten dat niemand in het gebouw is. Onze gerichte sturing zorgt bij medewerkers vaak voor letterlijke zuchten van opluchting. 

Onderhoud van het gebouwbeheersysteem
Je hebt een gebouwbeheersysteem? Super. Maar wordt het ook onderhouden? Een GBS wordt na ingebruikname zelden aangepast of bijgesteld aan veranderde omstandigheden. Dit kan tot klachten leiden. Ook een GBS heeft onderhoud nodig. Dit is zeer specialistisch werk. Bij ons is het in goede handen.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Interimmers en gastlessen

Haal een specialist in huis

Wil je gedurende een bepaalde periode een specialist in huis halen die alles op het gebied van energie van je overneemt? Kies dan interim voor een expert van Van Klee. Hij of zij gaat parttime of fulltime bij je aan de slag. Onze specialist kan je hele energiehuishouden in kaart brengen, verbetervoorstellen doen en die uitvoeren. Samen bespreken we waar je wensen en behoeften liggen op energiegebied, daarmee gaan we aan de slag.

Gastlessen
De specialisten van Van Klee verzorgen regelmatig gastlessen op hogescholen, zijn gastspreker op seminars of verzorgen cursussen op locatie. Onderwerpen waarvoor je ons kunt vragen:

 • Asset management
 • Facility support
 • Technisch beheer en onderhoud
 • Energiemanagement en -inkoop
 • Projectmanagement
 • Civiele techniek en (ondergrondse) infrastructuur

 

Ben je geïnteresseerd in een interim energieconsultant, cursus of gastspreker, neem dan vrijblijvend contact op.

Subsidie

Laat geen geld liggen

Als je in duurzaamheid investeert, zijn er diverse energiesubsidies en fiscale regeling waar je gebruik van kunt maken. Ook stimuleert de overheid bedrijven met regelingen om zelf duurzame energie op te wekken. Al deze regelingen zorgen ervoor dat je zelf minder hoeft te investeren of lagere kosten hebt.

Wij kennen de weg
Voorbeelden van regelingen zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA) en de Stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE+). Van Klee kent de weg in de wereld van subsidies en fiscale regelingen. We zullen dit dan ook altijd doorberekenen in de financiële consequenties en terugverdientijd van een investering.

Wil je meer weten over subsidieregelingen, neem dan contact met ons op.